Μετεωρολογικός Σταθμός Αχαρνών

Ο "πιατοκλωβός"

Μετά από αρκετό διάβασμα και κυρίως περιγραφές από άλλους ερασιτέχνες μετεωρολόγους, σχετικά με την κατασκευή κλωβού τύπου davis, αποφάσισα να πειραματιστώ με μια κατασκευή, που να μη χρειάζεται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία του fan, να είναι αυτόνομη και καλαίσθητη. Η βασική αρχή της λειτουργίας, είναι να είναι όλη την ημέρα στον ήλιο και να ανακυκλώνεται ο αέρας από το εσωτερικό του, όπου βρίσκεται ο αισθητήρας θερμοκρασίας – υγρασίας. Και αυτό επιτυγχάνεται, με τα «πιάτα» κατά μήκος της κατασκευής, που επιτρέπουν να αερίζεται με τα διάκενα που υπάρχουν, αλλά και με τον ανεμιστήρα, ο οποίος ρουφάει από το κάτω μέρος του σωλήνα τον αέρα της ατμόσφαιρας, τον περνάει από το όργανο – πομπό μέτρησης της θερμοκρασίας και τον αποβάλει από το πάνω μέρος της κατασκευής.

Η πρώτη μου κατασκευή, ήταν ο «πιατοκλωβός» όπως έχουν οι περισσότεροι, με βάση τις αναλυτικές καταγραφές ερασιτεχνών μετεωρολόγων, που ασχολούνται με το θέμα χρόνια και η συνεισφορά τους είναι αναμφίβολα μεγάλη. Στην πρώτη αυτή κατασκευή, δεν ήθελα να δώσω ρεύμα στον ανεμιστήρα από το σπίτι. Έτσι, πειραματίστηκα με ένα πάνελ 2,4 wp. Το αποτέλεσμα ήταν απολύτως ικανοποιητικό. Πώς να μην ήταν άλλωστε, αφού τόσοι άλλοι είχαν πειραματιστεί πριν από μένα.

Κάποια στιγμή όμως, αποφάσισα να προσπαθήσω να φτιάξω κάτι διαφορετικό. Ένα τελείως αυτόνομο σύστημα, που θα λειτουργεί μεν με «τροφοδοσία» από τον ήλιο, αλλά θα λειτουργεί και το βράδυ. Χωρίς μπαταρίες, χωρίς παροχή από το δίκτυο. Χωρίς κυκλώματα να μειώνουν το βράδυ τις στροφές στο μισό για να μην εγκλωβίζεται ο παγωμένος αέρας και δείχνει κατά ένα βαθμό παρακάτω θερμοκρασία. Την ιδέα μου την έδωσε η αγάπη μου για τα σκάφη και ειδικά για την θάλασσα. Θυμήθηκα τους εξαερισμούς στα πλοία ή και στα ιστιοφόρα, που με την κίνηση, μεταφερόταν αέρας στις καμπίνες. Είχα δει επίσης, κυρίως σε ιστιοπλοϊκά, ηλιακά fan, που «τραβούσαν» αέρα από την καμπίνα και από ένα ανοιχτό φινιστρίνι, έμπαινε φρέσκος αέρας. Έτσι, μειωνόταν αισθητά η θερμοκρασία μέσα στην καμπίνα. Το βράδυ, πάλι «τραβούσε» αέρα από την καμπίνα, όχι όμως από μπαταρία στην οποία αποθήκευε ρεύμα ο ηλιακός φορτιστής, αλλά από την φυσιολογική ροή του αέρα. Έστω και την λιγοστή.

Εκτός αυτού, όσο και να φανεί παράξενο, «πηγή» έμπνευσης, ήταν και ένα αστείο γκατζετάκι, με μικρό ηλιακό πάνελ, το οποίο τοποθετείται στο ταμπλό και διώχνει τον ζεστό αέρα από τα εξαεριστικά. Οπότε, άρχισα να ψάχνω κάτι που θα κάνει για την περίπτωσή μου. Και επειδή ψάχνοντας πας στην πόλη, βρήκα ένα ηλιακό πάνελ, με ανεμιστήρα, το οποίο είχα ότι μου κάνει. Παρόμοια χρησιμοποιούν σε ιστιοπλοϊκά. Και είπα εδώ είμαστε. Θα ήταν λίγο μεγάλο, αλλά θα μπορούσα άνετα να το προσαρμόσω στην σωλήνα των 100 Φ. Γιατί άλλωστε υπάρχουν οι συστολές. Από εκεί και πέρα όμως, δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω πιάτα από γλάστρες αλλά κάτι διαφορετικό. Συζητώντας με άλλους ερασιτέχνες, έμαθα ότι αντί για πιατάκια μπορούν να τοποθετηθούν ροζέτες. Ψάχνοντας πάλι, βρήκα κάτι παρόμοιο με ειδική επεξεργασία για αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία. Συνολικά πήρα 12. Μισά 125 Φ και μισά 100 Φ. Η αλήθεια ήταν πως όλα ήταν εκτεθειμένα και ήθελαν ένα πλυσιματάκι.

Στη συνέχεια πήρα την συστολή από 125 που ήταν το πάνελ, σε 100. Και πάλι ήταν λίγο στενό για το πάνελ, αλλά με λίγο ζέσταμα προσαρμόσθηκε τέλεια. Μπήκαν οι «ροζέτες», έμεινε ένα κενό στη μέση και στο κάτω μέρος για να μπουν οι βάσεις για τον ιστό, κόπηκε η ντίζα σε μικρές διαστάσεις, για να μην υπάρχει ταλάντωση, μπήκαν οι βάσεις, με πατούρα από λάστιχο για να μη μεταφέρεται θερμοκρασία και «δέθηκε» σε έναν ιστό που «πάτησε» πάνω στον κύριο ιστό. Ο αισθητήρας προσαρμόσθηκε σε «τάπα» αποροφητήρα, που χρησιμοποιείται για να μην απορροφώνται έντομα.

Ο ανεμιστήρας του «πιατοκλωβού» λειτουργεί ουσιαστικά ολόκληρο το 24ωρο. Το πρωί μέχρι και την δύση με ηλιακή ενέργεια από το πάνελ και το βράδυ, με την φυσική ροή από τον αέρα, κάτι που δεν γίνεται με τους άλλους "πιατοκλωβούς". Οι συγκρίσεις με γειτονικούς σταθμούς Davis, είναι απολύτως ικανοποιητικές.     

Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον κατασκευαστή

•Αυτόματη πλήρης λειτουργία από ηλιακή ενέργεια.

•Διώχνει την ζέστη από μια πολύ κλειστά δωμάτια.

•Διώχνει 11.6 κυβικά αέρα το λεπτό.

•Αδιάβροχο, αθόρυβο, ασφαλές και οικολογικό.

•Εύκολο στην τοποθέτηση

•inox 316, διάμετρος 21.5mm

Εφαρμογές:  για τροχόσπιτα σκάφη, σπίτια, αυτοκίνητα, φορτηγά, γραφεία, σπίτια, κουζίνες, μπάνιο, εξοχικά, φάρμες, τηλεφωνικοί θάλαμοι κ.α.

Η αντοχή του θα φανεί στον χρόνο.

Σημείωση: Στις 15 Μαρτίου 2012, πραγματοποίησα και πάλι αλλαγή στον κλωβό προστασίας. Αυτή τη φορά τοποθέτησα το ίδιο αυτόνομο πάνελ με ανεμιστήρα, μόνο που υπάρχει πλέον και μπαταρία, και λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η κατασκευή είναι ακριβώς η ίδια, μόνο που διαθέτει και διακόπτη on off, ο οποίος όμως στη περίπτωση του μετεωρολογικού σταθμού είναι άχρηστος.Η όλη διαδικασία αλλαγής κράτησε περίπου δύο ώρες, αφού το στόμιο ήταν κατά δύο χιλιοστά μικρότερο από το προηγούμενο. Έτσι προκειμένου να γίνει σωστή προσαρμογή, άλλαξα τη βάση με το προηγούμενο ηλιακό ανεμιστήρα. Πάντως φάνηκε η χρησιμότητά του, αφού η θερμοκρασία ανέβηκε αρκετά το χρονικό διάστημα που γινόταν η μετατροπή και ο αισθητήρας ήταν χωρίς προστασία. Και φυσικά ανέβηκε ακόμα περισσότερο στο λίγο χρόνο που χρειάστηκε να τοποθετηθεί ο αισθητήρας  στην υποδοχή του.

 

Για ιστορικούς και μόνο λόγους, παραθέτω και την φωτογραφία του προηγούμενου "κλωβού" προστασίας, που δούλεψε αγόγγυστα για ένα περίπου χρόνο.