Θερμοκρασία

Η μέση θερμοκρασία του έτους 2011 ήταν 17,5 βαθμοί Κελσίου.

Ο μέσος όρος της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν 22,3 βαθμοί και ο μέσος της ελαχίστης θερμοκρασίας ήταν 13,4 βαθμοί.

Η πιο ζεστή ημέρα του έτους ήταν στις 20 Ιουλίου και ήταν 38,2 βαθμοί.

Η πιο κρύα ημέρα ήταν στις 9 Μαρτίου και ήταν -0,5 βαθμοί.

Η μεγίστη θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη από 27 βαθμούς, 7 ημέρες τον Μάιο, 27 ημέρες τον Ιούνιο, 31 ημέρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 25 ημέρες τον Σεπτέμβριο και 2 ημέρες τον Οκτώβριο.

Κάτω από το 0 βαθμούς η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν μόνο στις 9 Μαρτίου (-0,5).   

 Άνεμος

Η διεύθυνση Ανέμου που υπερίσχυσε, ήταν ο Βορειοανατολικός. Εκτός από τον Ιούλιο που ήταν Ανατολικός Βορειοανατολικός και τον Δεκέμβρη που ήταν Βορειοδυτικός.

Η πιο δυνατή ριπή ήταν 83,2 χλμ στις 8 Μαρτίου, στις 7.13 και η διεύθυνσή του ήταν Βορειοανατολικός.

Βροχόπτωση

Η συνολική βροχόπτωση του έτους ήταν 549,6 μμ. Πιο βροχερός μήνας ήταν ο Φεβρουάριος με 121,2 μμ και ακολουθεί ο Δεκέμβρης με 116,1 μ.μ., ο Οκτώβρης με 60,6 μ.μ. και ο Ιούνιος με 75,6 μ.μ. Τελείως άνυδροι ήταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Ο Σεπτέμβρης είχε μόλις 3,9 μ.μ. και ο Νοέμβρης 9,9 μ.μ. Μόνο 6 ημέρες είχε υετό περισσότερο από 20 μ.μ. Μία μέρα τον Φεβρουάριο, δύο ημέρες τον Ιούνιο μία μέρα τον Οκτώβριο και 2 ημέρες τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα

Χαρακτηριστικά του σταθμού

Ο Μετεωρολογικός σταθμός Αχαρνών, λειτουργεί από τις 16 Ιανουαρίου 2010, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Οι αισθητήρες του σταθμού, έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλο σημείο, ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες καταγραφές. Ο κλωβός προστασίας του σταθμού, είναι δικής μου επινόησης. Λειτουργεί με ηλιακό πάνελ ώστε να αερίζεται επαρκώς, ενώ το βράδυ αερίζεται από τις ειδικές θυρίδες υπάρχουν. Αναλυτική περιγραφή του σταθμού. Τα στατιστικά στοιχεία, ανανεώνονται κάθε βράδυ δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ταυτόχρονα ανανεώνονται τα στοιχεία ΝΟΑΑ, για το έτος και τον μήνα. Έτσι τα μεσάνυχτα κάθε ημέρα, υπάρχει ενημέρωση για την μέση θερμοκρασία του έτους και του μήνα, την μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, για την βροχόπτωση, τους ανέμους και πολλά άλλα.

Η κάμερα του σταθμού, λειτουργεί επίσης 24 ώρες το 24ωρο. Η κατεύθυνσή της είναι προς τον Νότο. Σύντομα θα αντικατασταθεί με άλλη, με κατεύθυνση ΝΔ.