Ένας ιστορικός χιονιάς από τα παλιά, με τα όλα του
Παρά τις προειδοποιήσεις, το κράτος ολιγώρησε σημαντικά
Τι ανέφεραν οι Μετεωρολόγοι στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης


Του Βαγγέλη Μαρκουλή


Η «Αριάδνη», ήρθε, μας πάγωσε, μας χιόνισε και με σχεδόν βίαιο τρόπο εκδιώχθηκε από τον Νοτιά. Οι συνθήκες που δημιούργησε, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Χωριά έμειναν αποκλεισμένα με θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από -20 βαθμούς. Δρόμοι με απροσπέλαστο χιόνι ύψους ακόμα και 2,5 μέτρων. Διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αφάνταστες δυσκολίες στις μετακινήσεις ασθενών και κυρίως αυτών που θα έπρεπε να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση. Ο χιονιάς «κτυπούσε» με ιδιαίτερη μανία και σχεδόν απροειδοποίητα, ακόμα και σε περιοχές που είχε να χιονίσει από το 1987. Δηλαδή, οι κάτοικοι είχαν να δουν χιονόπτωση- χιονόστρωση, 30 ολόκληρα χρόνια!

Έγκαιρα οι Μετεωρολόγοι της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας, προειδοποιούσαν για την βιαιότητα των φαινομένων. Ίσως και αυτοί όμως, δεν είχαν προβλέψει ακριβώς ότι θα είχαμε έναν ιστορικό χιονιά, που θα προκαλούσε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις, με εκατοντάδες άτομα σε όλη την Ελλάδα αποκλεισμένα κυριολεκτικά στο έλεος της «Αριάδνης» όπως την βάπτισαν οι Μετεωρολόγοι του ΕΑΑ.

Έγραψε δημοσιογράφος με ιδιαίτερα σκωπτικό ύφος για την επερχόμενη κακοκαιρία, στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα που δεν είχε δείξει ακόμα τα δόντια της η «Αριάδνη», επειδή δεν χιόνισε στην … εξώπορτά του: «Τροφοδότησαν (οι μετεωρολόγοι) τα τρομολαγνικά κανάλια, τα οποία έσπειραν με περίτεχνο τρόπο τον τρόμο για την επερχόμενη θεομηνία κι άρχισε να ξετυλίγεται το γαϊτανάκι. Έτσι, δούλεψαν όλοι όσοι ασχολούνται με τη θέρμανση βρε αδερφέ. Από τις πετρελαϊκές. Να σκεφτείτε πήραν πετρέλαιο ακόμη κι αυτοί που δεν είχαν πάρει από την αρχή της κρίσης του 2009. Δούλεψαν τα καυσόξυλα που είχαν αναδουλειές λόγω παρατεταμένης καλοκαιρίας όλο τον Οκτώβρη, το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη».
 

Δεν ήταν όμως οι μετεωρολόγοι αυτοί που έδωσαν σε κανάλια την τρομερή αποκάλυψη πως «έρχεται μετεωρολογική βόμβα». Που φυσικά δεν ξέρουν ότι ο όρος σημαίνει πτώση της βαρομετρικής πίεση κατά 24 mb σε διάστημα 24 ωρών ή πτώση ένα mb ανά ώρα. Ούτε οι μετεωρολόγοι έστειλαν συνεργεία να περιγράφουν εικόνες από την χιονοθύελλα στην Πάρνηθα και να δίνουν την εικόνα πως η ίδια κατάσταση επικρατεί μέχρι τις βάρκες. Τουλάχιστον 6 και 7 του μήνα. Ορισμένοι, προανήγγελλαν χιονόπτωση «ακόμα και στο Σύνταγμα». Και βέβαια υπάρχει διαφορά στο χιονόπτωση από το χιονόστρωση. Αν και το Σύνταγμα τελικά, είδε χιόνι. Ακόμα και τα Νότια προάστια, μέχρι τη θάλασσα.
Άλλος, σχολιογράφος, πρότεινε οι Μετεωρολόγοι να κάνουν … χαρακίρι στην πλατεία Συντάγματος.



Η αποτίμηση

Η αποτίμηση και η εκτίμηση αν πρόκειται για ιστορική χιονοκακοκαιρία, γίνεται αμέσως μετά τη τέλος συναγερμού. Του συναγερμού των πολιτών δηλαδή, γιατί ο Κρατικός μηχανισμός αρχικά, είχε πέσει σε λήθαργο τις πρώτες ημέρες, για να ξυπνήσει αργότερα και να καταβάλει κάθε απεγνωσμένη προσπάθεια για να ανοίξει δρόμους, να μεταφέρει αποκλεισμένους, διευκολύνει στη μετάβαση συνεργείων για αποκατάσταση προβλημάτων στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κ.λ.π. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συναγωνίσθηκε το πάντα ετοιμοπόλεμο Πυροσβεστικό Σώμα που απέδειξε για μία ακόμα φορά, ότι το έμψυχο υλικό του, έχει και το σθένος και την εμπειρία. Παρ’ ότι υπάρχουν ακόμα αποκλεισμένες περιοχές και οι κάτοικοι ζουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με έλλειψη τροφών και θέρμανσης, και μ θερμοκρασίες κάτω από -10 βαθμούς.
Παρ’ όλα αυτά, η κακοκαιρία με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, που ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου, είναι πια παρελθόν. Μια αποτίμησή της, πάντα είναι χρήσιμη. Η κεντρική ιδέα από την αρχή, ήταν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Ακόμα και μέχρι την θάλασσα. Οι χιονοπτώσεις, έφθασαν στο 95% της Ελληνικής επικράτειας. Κάτοικοι είδαν χιονόπτωση μετά από 30 χρόνια και να στρώνει ικανοποιητικά. Χανιά, Ηράκλειο, Ναύπακτος, Πάτρα, Άρτα, Φισκάρδο Κεφαλονιάς, Ιθάκη, Λευκάδα… Οι κάτοικοι της Εύβοιας αναμφισβήτητα έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις με χιονοπτώσεις ακόμα και ενάμιση μέτρο. Ειδικά στην Κύμη που το χιόνι έφθασε κοντά στα 2 μέτρα ύψος.

Ικανοποιητική χιονόστρωση είδε και η Αττική από άκρη σε άκρη. Θεσσαλονίκη επίσης. Χαλκιδική. Και μέχρι τελευταία στιγμή, Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Γιάννενα. Ιδιαίτερα προβληματικός ήταν ο χιονιάς στις Σποράδες και ειδικά σε Σκόπελο και Αλόννησο, που εκτός από τα μεγάλα ύψη χιονιού, ακόμα και σε μηδενικά υψώματα, είχα για περισσότερες από 26 ώρες διακοπή ρεύματος.

Χιονόστρωση και γύρω από την Αττική, όπως στο Καπαρέλλι, ακόμα και στα Νότια προάστια.

Μία βδομάδα ολικό παγετό, συμπλήρωσε η Δυτική Μακεδονία και 5 ημέρες ο Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερα καλή χιονόπτωση, γνώρισε και η Χαλκιδική.

Ορεστιάδα


Στον χάρτη φαίνεται πως αποτύπωναν τα καιρικά μοντέλα το ψύχος στις 9 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες πριν

Η κακοκαιρία αυτή, ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Φώτων, και ουσιαστικά σήμερα το πρωί, σήμανε λήξη. Η αρχή έγινε με το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό του έτους, την «Αριάδνη» να σχηματίζεται στο Ιόνιο. Στη συνέχεια, οι πολικές αέριες μάζες που κάλυψαν τη χώρα, σε συνδυασμό με δευτερεύοντα βαρομετρικά χαμηλά που δημιουργήθηκαν στη περιοχή μας, προκάλεσαν εξαιρετικά δυσχερείς καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ σημαντικών προβλημάτων.
Ένα χαρακτηριστικό βίντεο του Νεκτάριου Γιαννούλη από την Αχαία. Sea smoke, είναι το φαινόμενο που αχνίζει η θάλασσα που φαίνεται στην εικόνα. Το βαρομετρικό χαμηλό με τα μέτωπα κακοκαιρίας που το συνόδευαν γύρισε τους ανέμους σε νοτιοδυτικούς και έφερε βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη 5/1/2017. Οι χιονοπτώσεις της Πέμπτης κατέβηκαν στην ημιορεινή και ορεινή Αχαΐα στα 650- 700 m.

Στο βίντεο του Στέλιου Φουρτουλάκη, διαχειριστή της καιρικής ιστοσελίδας meteoclub.gr, καταγράφεται η 7ήμερη πορεία της «Αριάδνης», από τον δορυφόρο υπερύθρων του EUMETSAT / Sat24.com. Συνολικά το βίντεο έχει 1600 slides.

Παροχή βοηθείας
Τα πρώτα προβλήματα, φάνηκαν στην Εθνική οδό Αθηνών Πατρών. Που όταν άρχισε να πιάνει χιόνι το οδόστρωμα, οι πρώτοι οδηγοί ακινητοποιήθηκαν. Φυσικά δεν είχαν αλυσίδες όπως είχε συσταθεί από την ΓΓΠΠ, και … τράβηξαν χειρόφρενο. Πολύ σύντομα, έγινε το αδιαχώρητο, με Αστυνομία και Πυροσβεστική να προσπαθεί για τα αδύνατα. Ουδείς είχε λάβει μέριμνα να ρίξουν αλάτι στο δίκτυο. Και οι οδηγοί βέβαια, δήλωναν ότι κανείς δεν τους είχε ενημερώσει να μη συνεχίσουν.
Οι κλήσεις για παροχές βοηθείας στην Πυροσβεστική ήταν χιλιάδες και χρειάστηκε να επέμβει από τις 07 Ιανουαρίου έως σήμερα:
Συνολικά έγινε μεταφορά 87 ασθενών προς νοσηλευτικά ιδρύματα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και προς τις οικίες τους.
Σε ασφαλή σημεία μεταφέρθηκαν 336 άτομα.
Μεταφορά 144 ατόμων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από και προς τον χώρο εργασίας τους
Λοιπές παροχές βοηθείας, κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, μεταφορά φαρμάκων- τροφίμων 100.
 

Οι μετεωρολόγοι.
Από την πρώτη στιγμή, οι Μετεωρολόγοι, εκτίμησαν τον σοβαρό κίνδυνο αναλύοντας τα δεδομένα από τα καιρικά μοντέλα και εξέδωσαν έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Και μάλιστα στις 4 Ιανουαρίου.

Όλοι βέβαια, περίμεναν χιονοπτώσεις και στην Αττική, ιδιαίτερα νωρίς.Αυτό φαινόταν στα καιρικά μοντέλα την ημέρα των Φωτων

Ο Μετεωρολόγος μαθηματικός Δημήτρης Ζιακόπουλος, εμφανίστηκε στο προσωπικό του μπλοκ, περισσότερο ειρωνικός.

Ο υποδιοικητής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς, ερευνούσε την χρονοκαθυστέρηση.

Η Μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη, μάταια περίμενε μάταια τη χιονόπτωση στο … εξωτικό Παγκράτι.

Ο Γιάννης Καλλιάνος ήταν ο περισσότερο απογοητευμένος απ’ όλους.

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, έκανε … δωράκια σε μαθητές. Φυσικά το δώρο ήταν άδωρο. Μιας και την Δευτέρα δεν έκλεισε κανένα σχολείο στην Αττική

 

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να διδάχθηκαν από αυτή την κακοκαιρία. Και την επόμενη, να είναι με πραγματικά σχέδια και όχι επί χάρτου. Και απευχόμαστε να αναβλήθηκε η σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Πυροσβεστική, φοβούμενοι της ερωτήσεις. Άλλωστε η Πυροσβεστική, πήρε άριστα.